Logo Edisco
keyboard_double_arrow_left

Metabolismus a potrava

keyboard_double_arrow_right

Metabolismus

  • děj, při kterém probíhá neustálá výměna látek a energie

  • vzájemná přeměna živin (látek)

  • neurohumorální –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ mající vztah jak k nervovému systému, tak k hormonům

  • anabolismus

    • syntéza, asimilace, slučování látek
    • z jednoduchých látek složité
    • vznikají bílkoviny a zásobní látky
    • řídí ho hormony a enzymy
    • spotřebování energie (endergonické pochody)
  • katabolismus

    • rozklad látek, disimilace
    • ze složitějších jednoduché látky
    • uvolnění energie
    • př. glykogen –⁠⁠⁠⁠⁠⁠> glukóza
    • mládí více anabolismus, stáří více katabolismus, dospělost rovnováha

Zdroje energie

  • 1 g sacharidu 17 kJ
  • 1 g bílkovin 23,7 kJ
  • 1 g tuku 39 kJ

Celkový metabolismus

  • lehce pracující člověk 12 MJ za den

  • pracovní + bazální

  • bazální metabolismus

    • když je organismus v klidu
    • energetická potřeba, která je nezbytná pro zachování vitálně důležitých funkcí (srdeční akce, dýchání, vylučování, přenos látek apod.) a tělesné teploty
    • u dospělého spotřeba 6,5–⁠⁠⁠⁠⁠⁠8,5 MJ
    • závisí na věku, pohlaví, váze, pohybu a na práci
  • pracovní metabolismus

    • energie spotřebovaná k výkonu aktivit
  • metabolismus sacharidů

    • složitější sacharidy (oligosacharidy a polysacharidy) se štěpí enzymem amylázou ve slinách na jednodušší
    • další trávení probíhá v tenkém střevě, ze kterého se vstřebávají monosacharidy (glukóza, fruktóza) do krve a putují do jater
    • určité množství glukózy obíhá v krvi a vyživuje buňky
    • přebytečná glukóza se v játrech mění na glykogen, kde slouží jako zásoba energie
    • glukóza se v cytoplazmě buněk štěpí glykolýzou na pyruvát a tím se uvolňuje energie ve formě ATP, kterou buňky potřebují pro svou funkci
    • pokud má buňka dostatek kyslíku, dokáže z pyruvátu v mitochondrii získat buněčným dýcháním ještě mnohem více ATP
    • při nedostatku kyslíku naopak pyruvát redukuje na laktát (ztuhnutí svalů při namáze), který je v játrech zpětně oxidován na pyruvát
  • metabolismus tuků

    • nejprve se natráví enzymem lipázou ve slinách a v žaludku
    • v žaludku probíhá trávení i mechanickým stahováním
    • nejvíce trávení proběhne v tenkém střevě lipázou ze slinivky
    • v tenkém střevě se jednotlivé metabolity (mastné kyseliny, glycerol, cholesterol) vstřebávají, zkombinují se do složitějších sloučenin a jsou transportovány krví k buňkám, případně do tukových tkání
    • před vstupem do buněk se tuky opět rozdělí na jednotlivé mastné kyseliny a glycerol, které se využijí při vytváření ATP
    • cholesterol pokračuje krví do jater a slouží mj. k výrobě hormonů (nadměrné množství je ale nebezpečné pro srdce)
    • tukové tkáně slouží jako zásoba energie, když je málo glukózy a glykogenu
  • metabolismus bílkovin

    • trávení probíhá v žaludku enzymem pepsinem
    • další enzymy (např. trypsin) se přidávají v tenkém střevě
    • trávením se bílkoviny rozštěpí na jednotlivé aminokyseliny, které jsou v tenkém střevě vstřebávány a distribuovány po těle krví
    • část aminokyselin může být využita k tvorbě energie
    • nejdůležitější jsou ale k tvorbě stavebních bílkovin těla, hormonů a enzymů
    • bílkoviny vznikají v cytoplazmě a endoplazmatickém retikulu buněk podle instrukcí v DNA
    • některé aminokyseliny si tělo umí samo vyrobit, 12 jich je ale esenciálních, a musíme je přijímat v potravě

Složení potravy

Vitamíny

  • převážně rostlinného původu
  • nezbytnou součástí potravy, nedostatek může způsobit různé nemoci
  • katalyzátory biochemických reakcí
  • většinu si tělo není schopno vyrobit
  • hypovitaminóza – nedostatek vitamínů v těle
  • hypervitaminóza – přebytek vitamínů v těle
  • rozpustné v tucích: A, D, E, K
  • rozpustné ve vodě: ostatní
    • přebytek je vylučován močí, je velmi obtížné se předávkovat

Vitamín C (kyselina askorbová, E300)

  • Zdroje: šípek, rakytník, citrusy, černý rybíz, dále brusinky, jahody
  • Je citlivý na teplo a oxidaci
  • Při nedostatku v těle: únava, kazivost zubů, narušená funkce cév
  • Při nadbytku v těle: žaludeční potíže
  • Zvyšuje imunitu organismu

Vitamín B1 (thiamin)

  • Bílá nebo bezbarvá krystalická sloučenina
  • Výskyt: v medu, ořeších, maso, kvasnice, obiloviny
  • Nedostatek se projevuje jako nemoc beri-beri, dále může jeho nedostatek vést k úbytku svalstva, psychickým problémům, vyčerpanosti

Vitamín B2 (riboflavin)

  • Výskyt: kvasnice, vnitřnosti (játra, ledviny), vejce, mléko
  • Nedostatek: psychické problémy, kožní problémy

Vitamín B3 (niacin)

  • Rostlinný i živočišný původ
  • Kvasnice, játra, tuňák, hrách, mléko
  • Jeho nedostatek může způsobit nemoc pelagra

Vitamín B5 (kyselina pantothenová)

  • Při velmi velkých dávkách způsobí průjem a nevolnost
  • Nedostatek: nechutenství nespavost, deprese
  • Je prakticky ve všech potravinách

infoKYSELINA PANTOTHENOVÁ

Název kyseliny pantothenové pochází z řečtiny a znamená všude se nacházející, protože je její výskyt znám téměř ve všech potravinách.

Vitamín B12 (kobalamin)

  • Nervové potíže při nedostatku, dále chudokrevnost, problémy s pamětí
  • Výskyt: hlavně potraviny živočišného původu (vejce, mléko, maso, mléčné výrobky, vnitřnosti)

Vitamín A (retinol)

  • Rybí tuk, dýně, meloun, vejce, máslo, vejce, některé ryby
  • Jeden z mála vitamínu schopných způsobit onemocnění z nadbytku vitamínů
  • Nadbytek: kožní problémy, zvracení
  • Nedostatek: nechutenství, problémy s růstem, šeroslepost

Vitamín D (kalciferol)

  • Tvorba za působení slunečního záření v lidském těle
  • Další zdroj: hlavně ryby, kromě toho játra, vaječný žloutek, mléko
  • Nedostatek: deformace kostí, padání vlasů, únava
  • Je důležitý pro stavbu kostí

Vitamín E (tokoferol)

  • Výskyt: maso savců, mandle, mléko, sója, máslo, obilné klíčky
  • Nedostatek: problémy s cévami
  • Nadbytek: relativně málo toxický vitamín

Vitamín K (fylochinon)

  • Jeho nedostatek se projevuje špatnou srážlivostí krve, dále řídnutím kostí
  • Zdroj: zelená listová zelenina, některé typy rostlinných olejů, jogurty, rybí tuk

Tuky

  • zdroj nenasycených mastných kyselin
  • tělo tráví triglyceridy (sloučeniny trojsytného alkoholu glycerolu s mastnými kyselinami)
  • nerozpustné ve vodě
  • lipémie – obsah tuku v krvi (4–9 g/l)

Mastné kyseliny

  • nasycené
    • k. palmitová, k. stearová
    • tělo je vytváří samo v játrech a tukové tkáni
  • nenasycené
    • omega 3 a 6 jsou esenciální
    • omega 3 (kyselina linoleová)
      • v rostlinných tucích
      • tvorba tkáňových hormonů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠> krvetvorba, vliv na srážlivost krve
    • omega 6 (kyselina linolová)
      • nedostatek: vypadávání vlasů, špatné hojení ran

Sacharidy

  • ukládání ve formě glykogenu
  • monosacharidy
    • nejjednodušší sacharidy, „cukry“
    • glukóza (hroznový cukr)
    • fruktóza (ovocný cukr)
  • oligosacharidy
    • 2 až 10 monosacharidových jednotek
    • disacharidy (2 jednotky)
      • sacharóza (řepný cukr)
      • maltóza (sladový cukr)
      • laktóza (mléčný cukr)
  • polysacharidy
    • více jednotek
    • přírodní polymery
    • slouží jako: dlouhodobá zásobárna energie (škrob, glykogen), stavební hmota (celulóza, chitin – kutikula členovců)

Bílkoviny

  • 20 aminokyselin k tvorbě bílkovin, z toho 12 esenciálních
  • část aminokyselin se odbourává za vzniku amoniaku, který je vylučován ve formě močoviny
  • živočišné zdroje bílkovin obsahují puriny, které jsou součástí nukleových kyselin v DNA
    • nadměrné množství purinů způsobuje vytváření přebytku kyseliny močové, kterou ledviny nestačí odbourávat a mohou se vytvářet krystalky v kloubech (onemocnění dna)
  • nedostatek bílkovin: zpomalení nebo zastavení růstu, anémie, padání vlasů, špatné hojení, u dětí „nafouklá“ bříška

Minerální látky

  • vápník

    • zuby, kosti
    • přenos nervového podráždění
    • aktivace svalového stahu
    • ovlivňuje propustnost buněčných membrán
    • nedostatek: křeče, záškuby, osteoporóza
  • sodík

    • váže na sebe vodu
    • podílí se na dráždivosti tkání
    • udržuje membránový potenciál
    • nedostatek: zvracení, nechutenství, svalová slabost
  • draslík

    • pro normální činnost srdce a plic
    • aktivuje enzymy
  • fosfor

    • přeměna a přenos energie (ATP)
    • součást enzymů, fosfolipidů
  • hořčík

    • aktivace enzymů
    • nedostatek: svalové křeče

Onemocnění

  • anorexie
    • duševní onemocnění, porucha příjmu potravy
    • strach z přibírání, deprese a úzkosti
  • mentální bulimie
    • duševní onemocnění, porucha příjmu potravy
    • přijetí potravy a následné zvracení
    • strach z přibývání na váze