Metabolismus
děj, při kterém probíhá neustálá výměna látek a energie
vzájemná přeměna živin (látek)
neurohumorální – mající vztah jak k nervovému systému, tak k hormonům
-
anabolismus
- syntéza, asimilace, slučování látek
- z jednoduchých látek složité
- vznikají bílkoviny a zásobní látky
- řídí ho hormony a enzymy
- spotřebování energie (endergonické pochody)
-
katabolismus
- rozklad látek, disimilace
- ze složitějších jednoduché látky
- uvolnění energie
- př. glykogen –> glukóza
- mládí více anabolismus, stáří více katabolismus, dospělost rovnováha
Zdroje energie
- 1 g sacharidu 17 kJ
- 1 g bílkovin 23,7 kJ
- 1 g tuku 39 kJ
Celkový metabolismus
lehce pracující člověk 12 MJ za den
pracovní + bazální
-
bazální metabolismus
- když je organismus v klidu
- energetická potřeba, která je nezbytná pro zachování vitálně důležitých funkcí (srdeční akce, dýchání, vylučování, přenos látek apod.) a tělesné teploty
- u dospělého spotřeba 6,5–8,5 MJ
- závisí na věku, pohlaví, váze, pohybu a na práci
-
pracovní metabolismus
- energie spotřebovaná k výkonu aktivit
-
metabolismus sacharidů
- složitější sacharidy (oligosacharidy a polysacharidy) se štěpí enzymem amylázou ve slinách na jednodušší
- další trávení probíhá v tenkém střevě, ze kterého se vstřebávají monosacharidy (glukóza, fruktóza) do krve a putují do jater
- určité množství glukózy obíhá v krvi a vyživuje buňky
- přebytečná glukóza se v játrech mění na glykogen, kde slouží jako zásoba energie
- glukóza se v cytoplazmě buněk štěpí glykolýzou na pyruvát a tím se uvolňuje energie ve formě ATP, kterou buňky potřebují pro svou funkci
- pokud má buňka dostatek kyslíku, dokáže z pyruvátu v mitochondrii získat buněčným dýcháním ještě mnohem více ATP
- při nedostatku kyslíku naopak pyruvát redukuje na laktát (ztuhnutí svalů při namáze), který je v játrech zpětně oxidován na pyruvát
-
metabolismus tuků
- nejprve se natráví enzymem lipázou ve slinách a v žaludku
- v žaludku probíhá trávení i mechanickým stahováním
- nejvíce trávení proběhne v tenkém střevě lipázou ze slinivky
- v tenkém střevě se jednotlivé metabolity (mastné kyseliny, glycerol, cholesterol) vstřebávají, zkombinují se do složitějších sloučenin a jsou transportovány krví k buňkám, případně do tukových tkání
- před vstupem do buněk se tuky opět rozdělí na jednotlivé mastné kyseliny a glycerol, které se využijí při vytváření ATP
- cholesterol pokračuje krví do jater a slouží mj. k výrobě hormonů (nadměrné množství je ale nebezpečné pro srdce)
- tukové tkáně slouží jako zásoba energie, když je málo glukózy a glykogenu
-
metabolismus bílkovin
- trávení probíhá v žaludku enzymem pepsinem
- další enzymy (např. trypsin) se přidávají v tenkém střevě
- trávením se bílkoviny rozštěpí na jednotlivé aminokyseliny, které jsou v tenkém střevě vstřebávány a distribuovány po těle krví
- část aminokyselin může být využita k tvorbě energie
- nejdůležitější jsou ale k tvorbě stavebních bílkovin těla, hormonů a enzymů
- bílkoviny vznikají v cytoplazmě a endoplazmatickém retikulu buněk podle instrukcí v DNA
- některé aminokyseliny si tělo umí samo vyrobit, 12 jich je ale esenciálních, a musíme je přijímat v potravě
Složení potravy
Vitamíny
- převážně rostlinného původu
- nezbytnou součástí potravy, nedostatek může způsobit různé nemoci
- katalyzátory biochemických reakcí
- většinu si tělo není schopno vyrobit
- hypovitaminóza – nedostatek vitamínů v těle
- hypervitaminóza – přebytek vitamínů v těle
- rozpustné v tucích: A, D, E, K
-
rozpustné ve vodě: ostatní
- přebytek je vylučován močí, je velmi obtížné se předávkovat
Vitamín C (kyselina askorbová, E300)
- Zdroje: šípek, rakytník, citrusy, černý rybíz, dále brusinky, jahody
- Je citlivý na teplo a oxidaci
- Při nedostatku v těle: únava, kazivost zubů, narušená funkce cév
- Při nadbytku v těle: žaludeční potíže
- Zvyšuje imunitu organismu
Vitamín B1 (thiamin)
- Bílá nebo bezbarvá krystalická sloučenina
- Výskyt: v medu, ořeších, maso, kvasnice, obiloviny
- Nedostatek se projevuje jako nemoc beri-beri, dále může jeho nedostatek vést k úbytku svalstva, psychickým problémům, vyčerpanosti
Vitamín B2 (riboflavin)
- Výskyt: kvasnice, vnitřnosti (játra, ledviny), vejce, mléko
- Nedostatek: psychické problémy, kožní problémy
Vitamín B3 (niacin)
- Rostlinný i živočišný původ
- Kvasnice, játra, tuňák, hrách, mléko
- Jeho nedostatek může způsobit nemoc pelagra
Vitamín B5 (kyselina pantothenová)
- Při velmi velkých dávkách způsobí průjem a nevolnost
- Nedostatek: nechutenství nespavost, deprese
- Je prakticky ve všech potravinách
infoKYSELINA PANTOTHENOVÁ
Název kyseliny pantothenové pochází z řečtiny a znamená všude se nacházející, protože je její výskyt znám téměř ve všech potravinách.
Vitamín B12 (kobalamin)
- Nervové potíže při nedostatku, dále chudokrevnost, problémy s pamětí
- Výskyt: hlavně potraviny živočišného původu (vejce, mléko, maso, mléčné výrobky, vnitřnosti)
Vitamín A (retinol)
- Rybí tuk, dýně, meloun, vejce, máslo, vejce, některé ryby
- Jeden z mála vitamínu schopných způsobit onemocnění z nadbytku vitamínů
- Nadbytek: kožní problémy, zvracení
- Nedostatek: nechutenství, problémy s růstem, šeroslepost
Vitamín D (kalciferol)
- Tvorba za působení slunečního záření v lidském těle
- Další zdroj: hlavně ryby, kromě toho játra, vaječný žloutek, mléko
- Nedostatek: deformace kostí, padání vlasů, únava
- Je důležitý pro stavbu kostí
Vitamín E (tokoferol)
- Výskyt: maso savců, mandle, mléko, sója, máslo, obilné klíčky
- Nedostatek: problémy s cévami
- Nadbytek: relativně málo toxický vitamín
Vitamín K (fylochinon)
- Jeho nedostatek se projevuje špatnou srážlivostí krve, dále řídnutím kostí
- Zdroj: zelená listová zelenina, některé typy rostlinných olejů, jogurty, rybí tuk
Tuky
- zdroj nenasycených mastných kyselin
- tělo tráví triglyceridy (sloučeniny trojsytného alkoholu glycerolu s mastnými kyselinami)
- nerozpustné ve vodě
- lipémie – obsah tuku v krvi (4–9 g/l)
Mastné kyseliny
-
nasycené
- k. palmitová, k. stearová
- tělo je vytváří samo v játrech a tukové tkáni
-
nenasycené
- omega 3 a 6 jsou esenciální
-
omega 3 (kyselina linoleová)
- v rostlinných tucích
- tvorba tkáňových hormonů –> krvetvorba, vliv na srážlivost krve
-
omega 6 (kyselina linolová)
- nedostatek: vypadávání vlasů, špatné hojení ran
Sacharidy
- ukládání ve formě glykogenu
-
monosacharidy
- nejjednodušší sacharidy, „cukry“
- glukóza (hroznový cukr)
- fruktóza (ovocný cukr)
-
oligosacharidy
- 2 až 10 monosacharidových jednotek
-
disacharidy (2 jednotky)
- sacharóza (řepný cukr)
- maltóza (sladový cukr)
- laktóza (mléčný cukr)
-
polysacharidy
- více jednotek
- přírodní polymery
- slouží jako: dlouhodobá zásobárna energie (škrob, glykogen), stavební hmota (celulóza, chitin – kutikula členovců)
Bílkoviny
- 20 aminokyselin k tvorbě bílkovin, z toho 12 esenciálních
- část aminokyselin se odbourává za vzniku amoniaku, který je vylučován ve formě močoviny
-
živočišné zdroje bílkovin obsahují puriny, které jsou součástí nukleových kyselin v DNA
- nadměrné množství purinů způsobuje vytváření přebytku kyseliny močové, kterou ledviny nestačí odbourávat a mohou se vytvářet krystalky v kloubech (onemocnění dna)
- nedostatek bílkovin: zpomalení nebo zastavení růstu, anémie, padání vlasů, špatné hojení, u dětí „nafouklá“ bříška
Minerální látky
-
vápník
- zuby, kosti
- přenos nervového podráždění
- aktivace svalového stahu
- ovlivňuje propustnost buněčných membrán
- nedostatek: křeče, záškuby, osteoporóza
-
sodík
- váže na sebe vodu
- podílí se na dráždivosti tkání
- udržuje membránový potenciál
- nedostatek: zvracení, nechutenství, svalová slabost
-
draslík
- pro normální činnost srdce a plic
- aktivuje enzymy
-
fosfor
- přeměna a přenos energie (ATP)
- součást enzymů, fosfolipidů
-
hořčík
- aktivace enzymů
- nedostatek: svalové křeče
Onemocnění
-
anorexie
- duševní onemocnění, porucha příjmu potravy
- strach z přibírání, deprese a úzkosti
-
mentální bulimie
- duševní onemocnění, porucha příjmu potravy
- přijetí potravy a následné zvracení
- strach z přibývání na váze