Logo Edisco
keyboard_double_arrow_left

Trávicí soustava

keyboard_double_arrow_right

Trávicí soustava člověka zajišťuje:

  • trávení
    • rozmělňování – mechanické zpracování potravy, to znamená především kousání
    • rozklad – chemické zpracování potravy
  • vstřebávání živin
  • odstraňování nevyužitých zbytků

Ústní dutina

  • potrava se rozmělňuje a míchá se slinami
  • v dutině ústní se nachází také mnoho mikroorganismů, které rozkládají zbytky potravy
  • díky zubům, jazyku a slinným žlázám, které produkují sliny se v ústech tvoří sousta, která polykáme

ZUBY

  • důležité při mechanickém rozmělňování potravy
  • první mléčné zuby od 6. měsíce do 2 let – je jich 20 a třenové zuby chybí
  • od 6 do 14 let je postupně nahrazují trvalé zuby, kterých je 28 – 32
  • čtyři typy zubů: špičáky, řezáky, třenové zuby, stoličky
  • zubovina – tvrdá hmota zubu
  • sklovina – ještě tvrdší svrchní hmota zubu
  • zubní dřeň – je prokrvená, jsou zde citlivá nervová místa
  • zuby se při špatné péči kazí

SLINY

  • tvoří se ve sliznici dutiny ústní a ve slinných žlázách
  • množství závisí na chuťových vlastnostech jídla
  • sliny obsahují enzym (tedy urychlovač chemických reakcí) zvaný ptyalin, který štěpí škroby na jednodušší cukry – už v dutině ústní se tráví

POLYKÁNÍ

  • vrozený reflex
  • při polykání dochází k uzavření hrtanové příklopky, která zavírá hrtan (dýchací cesty)
  • poté dojde k peristaltice (vlna svalových stahů), která posouvá sousto jícnem do žaludku

Žaludek

  • žaludek dokáže vyvolat rytmické stahy, které způsobí pocit hladu
  • jakmile se do žaludku dostane sousto (natrávená potrava), promíchá se s kyselou žaludeční šťávou
    • šťáva obsahuje pepsiny – enzymy na trávení bílkovin
    • kyselina chlorovodíková umožňuje činnost těchto enzymů a blokuje činnost ničivých mikroorganismů
    • naše trávení ovlivňují typy trávenin v žaludku i naše nálada – např. koření a hořké látky z chmelu podporují vylučování žaludeční šťávy, a naopak stres a vztek vylučování snižují
  • zvracení – když se do žaludku dostanou nežádoucí látky, začne žaludek fungovat v opačném směru – je to vrozený reflex
  • trávenina zůstává v žaludku průměrně asi 4 hodiny, ale záleží na složení
  • kruhový sval uzavírá dolní část žaludku a pouští natrávenou potravu do dvanáctníku (viz tenké střevo níže)

Játra

  • vstřebávané živiny jsou převedeny do jater, kde se přeměňují a využívají se
  • játra jsou zásobárnou energie našeho těla, protože se zde ukládají sacharidy
  • jsou tvořena miliardami jaterních buněk v jaterních lalůčkách
    • v každém jaterním lalůčku stále probíhají složité chemické reakce – část přiváděných látek se zde přeměňuje, jiné se tu zase rozkládají – velká spotřeba energie
  • propojení s oběhovou soustavou:
    • kyslík a krev přitékají k jaterním lalůčkům jaterní tepnou
    • krev s látkami vstřebanými v trávicí soustavě je přiváděna vrátnicovou žilou
    • nově přeměněné látky jsou pak odváděny jaterní žilou
  • v játrech se z jednoduchých cukrů vytváří a ukládá složený sacharid glykogen, který lze rychle rozštěpit na glukózu, když tělo rychle potřebuje energii
  • infekční žloutenka – vir v játrech

ŽLUČ

  • vzniká v játrech
  • shromažďuje se ve žlučníku a zde se také zahušťuje
  • žlučovody ji odvádějí do dvanáctníku (viz níže)
  • při zahušťování žluči může dojít k vytvoření žlučových kamenů, které se musí vyoperovat

Slinivka břišní (pankreas)

  • složitá žláza
  • vytváří enzymy pro trávení škrobů, bílkovin i tuků
  • větší molekuly jsou rozděleny na menší, které se už dají vstřebat do krve

Tenké střevo

  • trávení a vstřebávání většiny živin, to znamená cukrů, tuků, bílkovin, ale i vitamínů
  • klky
    • výběžky na sliznici
    • zvětšují plochu pro vstřebávání
    • jsou pouze v tenkém střevě

DVANÁCTNÍK

  • počáteční část tenkého střeva
  • ve dvanáctníku přitéká ze slinivky břišní směs enzymů a také tam žlučovody přivádějí žluč
  • stres a špatná strava mohou vést k vředovému onemocnění žaludku nebo dvanáctníku

Tlusté střevo

  • ve stěně tlustého střeva se vytváří hlen
  • obsah střeva se zahušťuje a vytváří stolici
  • v tlustém střevě je mnoho bakterií, které rozkládají zbytky tráveniny, při tom vzniká řada jedovatých látek
  • stolice se vyprazdňuje v konečníku – oběh je zakončen kruhovitým svalem