Trávicí soustava člověka zajišťuje:
- trávení
- rozmělňování - mechanické zpracování potravy, to znamená především kousání
- rozklad - chemické zpracování potravy
- vstřebávání živin
- odstraňování nevyužitých zbytků
Ústní dutina
- potrava se rozmělňuje a míchá se slinami
- v dutině ústní se nachází také mnoho mikroorganismů, které rozkládají zbytky potravy
- díky zubům, jazyku a slinným žlázám, které produkují sliny se v ústech tvoří sousta, která polykáme
ZUBY
- důležité při mechanickém rozmělňování potravy
- první mléčné zuby od 6. měsíce do 2 let - je jich 20 a třenové zuby chybí
- od 6 do 14 let je postupně nahrazují trvalé zuby, kterých je 28 - 32
- čtyři typy zubů: špičáky, řezáky, třenové zuby, stoličky
- zubovina – tvrdá hmota zubu
- sklovina – ještě tvrdší svrchní hmota zubu
- zubní dřeň – je prokrvená, jsou zde citlivá nervová místa
- zuby se při špatné péči kazí
SLINY
- tvoří se ve sliznici dutiny ústní a ve slinných žlázách
- množství závisí na chuťových vlastnostech jídla
- sliny obsahují enzym (tedy urychlovač chemických reakcí) zvaný ptyalin, který štěpí škroby na jednodušší cukry – už v dutině ústní se tráví
POLYKÁNÍ
- vrozený reflex
- při polykání dochází k uzavření hrtanové příklopky, která zavírá hrtan (dýchací cesty)
- poté dojde k peristaltice (vlna svalových stahů), která posouvá sousto jícnem do žaludku
Žaludek
- žaludek dokáže vyvolat rytmické stahy, které způsobí pocit hladu
- jakmile se do žaludku dostane sousto (natrávená potrava), promíchá se s kyselou žaludeční šťávou
- šťáva obsahuje pepsiny - enzymy na trávení bílkovin
- kyselina chlorovodíková umožňuje činnost těchto enzymů a blokuje činnost ničivých mikroorganismů
- naše trávení ovlivňují typy trávenin v žaludku i naše nálada - např. koření a hořké látky z chmelu podporují vylučování žaludeční šťávy, a naopak stres a vztek vylučování snižují
- zvracení - když se do žaludku dostanou nežádoucí látky, začne žaludek fungovat v opačném směru – je to vrozený reflex
- trávenina zůstává v žaludku průměrně asi 4 hodiny, ale záleží na složení
- kruhový sval uzavírá dolní část žaludku a pouští natrávenou potravu do dvanáctníku (viz tenké střevo níže)
Játra
- vstřebávané živiny jsou převedeny do jater, kde se přeměňují a využívají se
- játra jsou zásobárnou energie našeho těla, protože se zde ukládají sacharidy
- jsou tvořena miliardami jaterních buněk v jaterních lalůčkách
- v každém jaterním lalůčku stále probíhají složité chemické reakce - část přiváděných látek se zde přeměňuje, jiné se tu zase rozkládají – velká spotřeba energie
- propojení s oběhovou soustavou:
- kyslík a krev přitékají k jaterním lalůčkům jaterní tepnou
- krev s látkami vstřebanými v trávicí soustavě je přiváděna vrátnicovou žilou
- nově přeměněné látky jsou pak odváděny jaterní žilou
- v játrech se z jednoduchých cukrů vytváří a ukládá složený sacharid glykogen, který lze rychle rozštěpit na glukózu, když tělo rychle potřebuje energii
- infekční žloutenka – vir v játrech
ŽLUČ
- vzniká v játrech
- shromažďuje se ve žlučníku a zde se také zahušťuje
- žlučovody ji odvádějí do dvanáctníku (viz níže)
- při zahušťování žluči může dojít k vytvoření žlučových kamenů, které se musí vyoperovat
Slinivka břišní (pankreas)
- složitá žláza
- vytváří enzymy pro trávení škrobů, bílkovin i tuků
- větší molekuly jsou rozděleny na menší, které se už dají vstřebat do krve
Tenké střevo
- trávení a vstřebávání většiny živin, to znamená cukrů, tuků, bílkovin, ale i vitamínů
- klky
- výběžky na sliznici
- zvětšují plochu pro vstřebávání
- jsou pouze v tenkém střevě
DVANÁCTNÍK
- počáteční část tenkého střeva
- ve dvanáctníku přitéká ze slinivky břišní směs enzymů a také tam žlučovody přivádějí žluč
- stres a špatná strava mohou vést k vředovému onemocnění žaludku nebo dvanáctníku
Tlusté střevo
- ve stěně tlustého střeva se vytváří hlen
- obsah střeva se zahušťuje a vytváří stolici
- v tlustém střevě je mnoho bakterií, které rozkládají zbytky tráveniny, při tom vzniká řada jedovatých látek
- stolice se vyprazdňuje v konečníku - oběh je zakončen kruhovitým svalem
výpisky poslala Tereza