Logo Edisco
keyboard_double_arrow_left

Karboxylové kyseliny

keyboard_double_arrow_right

Karboxylové kyseliny jsou kyslíkaté deriváty uhlovodíků, které obsahují jednu nebo více karboxylových skupin -COOH. Vyskytují se v těle rostlin a živočichů.

Dělení

Podle počtu karboxylových skupin v kyselině je dělíme na dvě skupiny:

  • jednosytné (monokarboxylové) – mají jednu karboxylovou skupinu -COOH
  • dvojsytné (dikarboxylové) – mají dvě karboxylové skupiny -COOH

Také je možný druhý typ dělení na:

  • nasycené – odvozené od nasycených uhlovodíků, tedy mají jen jednoduché vazby
  • nasycené – mají alespoň jednu dvojnou nebo trojnou vazbu
  • aromatické – obsahují benzenové jádro

Názvosloví

NÁZVOSLOVÍ JEDNOSYTNÝCH KARBOXYLOVÝCH KYSELIN

Jejich systematický název se skládá ze slova „kyselina“ a přídavného jména odvozeného od názvu uhlovodíku s koncovkou „-ová“. Například máme vzorec H-COOH. Je v něm jeden uhlík, tedy je to odvozeno od methanu. Název proto bude „methanová kyselina“. Ve vzorci CH3COOH vidíme naopak dva uhlíky – bude to odvozeno od ethanu, tedy „ethanová kyselina“.

Je-li v kyselině vázaný cyklický uhlovodík, pak název bude „kyselina (název uhlovodíku)karboxylová“ – např. „kyselina cyklopentankarboxylová“ je odvozena od cyklopentanu. Název uhlovodíku a slovo karboxylová se píše dohromady.

NÁZVOSLOVÍ DVOJSYTNÝCH KARBOXYLOVÝCH KYSELIN

Zde název odvodíme od názvu uhlovodíku (počítáme i uhlíky ve funkčních skupinách -COOH) a přidáme koncovku „-diová“. Třeba kyselina se vzorcem (COOH)2 má dva uhlíky, a tak to bude „kyselina ethandiová“.

TRIVIÁLNÍ NÁZVY

U většiny karboxylových kyselin nepoužíváme systematický název, ale triviální název. Pozor! U systematických názvů se „kyselina“ často píše za přídavné jméno, ale u triviálních názvů píšeme slovo „kyselina“ jako první v pořadí:

  • kyselina mravenčí = methanová kyselina
  • kyselina octová = ethanová kyselina
  • kyselina propionová = propanová kyselina
  • kyselina máselná = butanová kyselina
  • kyselina kapronová = hexanová kyselina
  • kyselina palmitová = hexadekanová kyselina
  • kyselina stearová = oktadekanová kyselina
  • kyselina jantarová = butandiová kyselina

Kyselina mravenčí (methanová kyselina)

  • HCOOH
  • leptavá, štiplavá, zapáchající kapalina
  • vyrábí se oxidací methanolu
  • výskyt: mravenčí a vosí jed, další hmyzí jedy, kopřivy
  • využití: léčení nemoci včel varoáza, odstraňování bradavic, dezinfekce, gumárenský průmysl, krmivo pro kuřata, výroba esterů
  • způsobuje reakci s krví a to se projevuje otokem, pálením, svěděním
  • konzervační účinky

Kyselina octová (ethanová kyselina)

  • CH3COOH
  • bezbarvá kapalina ostrého zápachu, také leptavá
  • výborně mísitelná s vodou, je schopná pohlcovat vlhkost ve vzduchu
  • vyrábí se octovým kvašením cukerních šťáv
  • ocet je 8% vodný roztok kyseliny octové
  • využití: potravinářství, konzervace potravin, zdravotnictví (aspirin, acylpyrin, octové masti, na otoky), konzervace vajec, výroba syntetických vláken (umělé hedvábí) a esterů, zpracování kůže, rozpouštědlo

Kyselina citrónová

  • označení jako „éčko“ E330
  • antioxidant (působí proti oxidaci)

Kyselina mléčná

  • vzniká pomocí mléčných bakterií za mléčného kvašení
  • využití: výroba všech kysaných výrobků (jogurty, kefíry aj.), v ústních vodách (neboť má antibakteriální účinky), pekařství, pivovarnictví
  • vyskytuje se při kvašení zeleniny

Kyselina máselná (butanová kyselina)

  • olejovitá, mazlavá kaplina nepříjemného zápachu
  • vzniká při žluknutí másla, rozkladem potu
  • využití: vyšetření čichu, pachové ohradníky proti zvěři, rybářství

Kyselina benzoová

  • bezbarvá nebo bílá krystalická látka, sublimuje
  • špatně rozpustná ve vodě
  • výroba z benzaldehydu
  • přírodní antiseptikum, má antibakteriální účinky
  • využití: přidávána do hořčic a kečupů jako E210, její soli jsou někdy přidávány do zubních past, deodorantů a kosmetických prostředků

Kyselina ftalová

  • krystalická látka
  • využití: výroba fenolftaleinu (indikátor), výroba ftalátů

Kyselina šťavelová

  • pevná, krystalická látka rozpustná ve vodě
  • zdraví škodlivá, protože zabraňuje srážení krve – už 4 g kyseliny šťavelové mohou způsobit smrt
  • výskyt v rebarboře, špenátu, šťavíku
  • využití: manganometrie

Mastné kyseliny

  • součástí tuků

NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

  • vždy jen jednoduché vazby
  • kyselina palmitová – výskyt v máslu, sýru, mléku, masu, využití k výrobě svíček, kosmetických prostředků a leštících past
  • kyselina stearová – výskyt v přirozených tucích

NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

  • neobsahují pouze jednoduché vazby
  • kyselina olejová (C17H33COOH) – nerozpustná ve vodě, zapáchá, výskyt v hroznovém, makovém a olivovém oleji (z něj tvoří cca 55 % – 80 %), využití k výrobě mýdel a v kosmetice

Soli karboxylových kyselin

Soli vznikají náhradou vodíku ve skupině R-COOH atomem kovu během reakce karboxylové kyseliny s anorganickým hydroxidem. Taková reakce se nazývá neutralizace. Rovnice vypadá takto: R-COOH + MOH → R-COOM + H20 (M je označení pro atom kovu). Konkrétní příklad: CH3-COOH + NaOH → CH3-COONa + H20.

NÁZVOSLOVÍ

Z názvu kyseliny vytvoříme podstatné jméno příponou „-an“ (z ethanové kyseliny bude „ethanan“) a přidáme přídavné jméno z názvu hydroxidu (pro hydroxid hlinitý je to „hlinitý“). Například v předchozím odstavci vznikl „octan sodný“, protože reagovala kyselina octová a hydroxid sodný.

OCTAN HLINITÝ

  • výroba: CH3COOH + Al2(OH)3 → (CH3COOH)3Al2
  • využití v lékařství – antibakteríální účinky, dále proti horečkám a otokům

ŠŤAVELAN VÁPENATÝ

  • jeho krystalky lze nalézt v lidském těle

GLUTAMAN SODNÝ

  • využití v potravinářství – zesiluje chuť potravin, ve složení ho najdete jako „éčko“ E621

BENZOAN SODNÝ

  • označení E211
  • vznik reakcí kyseliny benzoové a hydroxidu sodného
  • využití: pyrotechnika, lze z něj vyrobit kyselinu benzoovou

schedulenaposledy upraveno: 3. 4. 2022

editautoři: Castillo, Martina