Logo Edisco
keyboard_double_arrow_left

Tuky

Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin s alkoholem glycerolem. Jiný název pro tuky je „lipidy“ („lipos“ je slovo z řečtiny a znamená „zvířecí tuk“). Tuky se využívají např. v potravinářském průmyslu, při výrobě mýdel, či dále taky ve farmacii.

Tuky nejsou rozpustné ve vodě, lze je však rozpustit organickým rozpouštědlem. Světlo či teplo mohou způsobovat rozklad tuků na jiné chemické látky, čili „žluknutí“. Proto je lepší uchovávat je na chladném a tmavém místě.

Rovnice vzniku tuků

glycerol + karboxylová kyselina → tuk + voda

Dělení tuků

  • podle skupenství
    • pevné (tuhé) tuky
    • kapalné oleje
  • podle původu
    • rostlinné – např. olivový olej
    • živočišné – např. sádlo

schedulenaposledy upraveno: 5. 1. 2022

editautor: Castillo