.

TUKY 


Tuky jsou estery vyšších karboxylových kyselin s alkoholem glycerolem. Jiný název pro tuky je "lipidy" ("lipos" je slovo z řečtiny a znamená "zvířecí tuk"). Tuky se využívají např. v potravinářském průmyslu, při výrobě mýdel, či dále taky ve farmacii.

Tuky nejsou rozpustné ve vodě, lze je však rozpustit organickým rozpouštědlem. Světlo či teplo mohou způsobovat rozklad tuků na jiné chemické látky, čili "žluknutí". Proto je lepší uchovávat je na chladném a tmavém místě.

Rovnice vzniku tuků

glycerol + karboxylová kyselina → tuk + voda

Dělení tuků



Castillo


Homelard

sádlo

Mýdlo s jelenem (Schicht s.r.o.) obr02

mýdlo



Našli jste chybu? Máte dotaz? Nápad? Připomínku? Pochvalu? Napište nám na info@edisco.cz.